Les primeres notícies que tenim del ball de gitanes a Llinars es remunten al 1818.

Història

Des d'aleshores fins el 1957, aquesta tradició va ser present al nostre poble, i es va anar celebrant any rere any amb una certa regularitat.
Entre l'any 1958 i el 1991, el ball de gitanes va deixar de celebrar-se al nostre poble.
No va ser fins el 1992 que va tornar a aparèixer aquesta tradició, a mans de la Colla Giola. La Colla Giola va ser fundada el 1991 amb l'objectiu de recuperar el ball de gitanes a Llinars. Per fer això, es va haver de parlar amb les persones del poble, que de joves, havien vist i participat de la festa.
Actualment la Colla Giola fa més de vint anys que funciona. Durant aquest temps, aquesta colla ha anat creixent i ha passat d'estar formada per 12 parelles de balladors a unes 54 parelles, sense comptar el grup de cambreres, els diablots i el vell i la vella.

La festa

Tot comença un cop vestits i vestides. Ja estem a punt de sortir al carrer i començar amb la cercavila.
Ens acompanya la xaranga de l'Os Pedrer amb les gralles i els timbals, i a cada plaça fem un ball i alguns establiments ens ofereixen alguna cosa per beure i menjar. Un cop la comparsa ha arribat a la plaça, el capità de cavall és l'encarregat de llegir el parlament davant l'alcalde. Després els diablots de la Piula surten a la plaça i, seguidament, el vell i la vella faran riure el públic amb la parida. Llavors, els balladors entren a la plaça amb el galop d'entrada, i seguidament ballaran la part de tres, el xotis, la catxutxa, la jota, la polca de Llinars, les corrandes i la polca de Sant Celoni.
Però abans de la jota, les cambreres, oferiran un refrigeri als balladors perquè puguin agafar energies. Actualment la Colla Giola fa més de vint anys que funciona. Durant aquest temps, aquesta colla ha anat creixent i ha passat d'estar formada per 12 parelles de balladors a unes 54 parelles, sense comptar el grup de cambreres, els diablots i el vell i la vella.